De kampeerbungalow

Door Dick Pellen

Geschakelde kampeerbungalows

Slingerland Kampeerbungalows® is een jong bedrijf. Het is in 1995 opgericht door het echtpaar Slingerland en aanvankelijk gestart met de verhuur van door henzelf ontwikkelde zeshoekige, demontabele, houten kampeerhuisjes met een dak van zeildoek. De inrichting van deze huisjes werd speciaal toegespitst op de behoeften van het jonge gezin. Eind 1996 was de kampeerbungalow marktrijp, waarna begonnen werd met de bedoelde hoofdactiviteit, de verkoop van compleet ingerichte vierpersoons kampeerbungalows (24 m2) aan de recreatie-ondernemer.

In 1997 werden deze uniform ingerichte kampeerbungalows op vijf campings in Nederland verhuurd, voornamelijk aan jonge gezinnen. Een jaar later, in 1998 was de kampeerbungalow op vijftien locaties in uniform ingerichte uitvoering te vinden. Op twaalf daarvan wordt de kampeerbungalow verhuurd als vakantieaccommodatie. Vanaf het voorjaar 1998 is de kampeerbungalow er ook in zespersoons uitvoering (32 m2).

Het aantal campings dat kampeerbungalows als huuraccommodatie aanbiedt breidt zich langzaam maar zeker uit. Volgend jaar zullen kampeerbungalows ook in Frankrijk te vinden zijn.

Het grote aanbod in de verblijfsrecreatie dwingt de recreatieondernemer te zoeken naar manieren om de aantrekkingskracht van zijn bedrijf te vergroten. Met kostbare voorzieningen als een zwembad, speeltuin, tennisbaan of restaurant probeert hij de vakantieganger naar zijn bedrijf te lokken. Bungalows of dure chalets worden aangeschaft om te kunnen voldoen aan de steeds hoger wordende eisen van het publiek. Want de vakantieganger wil steeds meer luxe is de stelling.

Op een steenworp afstand van de ArenA, in Ouderkerk aan de Amstel, wonen Jacques en Ineke Slingerland. Volgens het echtpaar Slingerland wordt een grote groep vakantiegangers door recreatieondernemers over het hoofd gezien, namelijk de jonge gezinnen die niet zozeer een luxe vakantieaccommodatie zoeken, alswel graag op een park verblijven waar in de nabije omtrek iets voor de kinderen te beleven valt.

De tendens dat men steeds hogere eisen stelt aan de luxe van zijn vakantieverblijf geldt zeker wel voor een bepaald publiek. Maar heel veel mensen nemen daarentegen juist bewust afstand van de luxe van thuis. De reden om voor een eenvoudig onderkomen te kiezen kan een geldkwestie zijn, maar is dat lang niet altijd. Ook tweeverdieners, waaronder goed opgeleide veertigers zijn vaak wars van overdadige luxe tijdens de vakantie. Zij kiezen voor een tent of een eenvoudige trekkershut om dicht bij de natuur te kunnen zijn. Dat deze accommodatievormen in Nederland soms minder voldoen bij slecht weer, nemen zij op de koop toe. Totdat er kinderen komen, want dan wordt het romantische "dicht bij de natuur" een ongezellige modderpoel die leidt tot teleurstellingen en ergernis. Uiteindelijk wordt deze groep mensen omwille van de kinderen gedwongen hun heil te zoeken tot een accommodatievorm die niet bij hun vakantiefilosofie past.

Tijdens een kampeervakantie in 1994 op de oudste camping van Nederland in Castricum aan Zee, raakten Jacques en Ineke Slingerland ervan overtuigd dat er op dit punt een heus gat in de markt bestond. Jacques, destijds bedrijfskundige bij een groot bedrijf en Ineke HBO-V-deeltijd-studente, gingen aan de slag om daar iets aan te doen. Na twee jaar experimenteren naast werk, studie en de opvoeding van hun twee kinderen werden de inspanningen beloond. In maart 1996 werd de "kampeerbungalow" geboren, een romantisch ogend, zeshoekig, onderhoudsarm, houten kampeerhuisje met twee openslaande deuren en een dak van lichtdoorlatend zeildoek. Het werd ingericht met een duidelijke visie: Er moest een juiste balans tussen eenvoud en luxe zijn.

Het interieur van de kampeerbungalow

Anno 1998 is Jacques niet meer in loondienst en heeft Ineke haar studie verpleegkunde afgerond zonder sindsdien nog aan een ziekenhuisbed gestaan te hebben. Het echtpaar werkt full-time aan het bedrijf dat zij Slingerland Kampeerbungalows® hebben genoemd.

Van mei tot en met september worden door henzelf zeven kampeerbungalows op de proeflocatie in Castricum aan Zee verhuurd. Zo hebben zij voortdurend voeling met de beleving van vakantiegangers. Buiten het kampeerseizoen houden zij zich volop bezig met acquisitie en verkoop van hun product aan recreatieondernemers.

De kampeerbungalow wint terrein. Het publiek reageert enthousiast. Veel recreatieondernemers nemen echter een nog wat afwachtende houding aan: "omdat de consument meer luxe wil". Er is blijkbaar ook durf voor nodig om eenvoudige accommodatie aan te schaffen: luxe is veilig. Toch werd de uniform ingerichte kampeerbungalow het afgelopen seizoen al door twaalf recreatiebedrijven in Nederland in zijn complete vorm met standaard inrichting verhuurd en staan er inmiddels ook al enkele in Frankrijk. Kampeerbungalows passen goed in een natuurlijke omgeving. Ze vormen geen dissonant in het landschap, iets dat voor veel caravans wel geldt.

Kampeerbungalows zijn simpel, maar wel (oer)gezellig ingericht. De slogan: 'Balans tussen eenvoud en luxe' slaat de spijker op zijn kop. Het comfort van het huisje is precies een kruising van de eenvoud van kamperen en de luxe van een bungalow. Op dekens en linnengoed na is alles wat een gezin nodig heeft aanwezig, van de kachel tot en met het koffiemaatschepje. In de keuken is stromend water. Douche en toilet gebruikt men in het sanitair-gebouw op de camping. {Een schone toiletemmer is wel in het huisje aanwezig). Het huisje voelt niet als een kampeermiddel, maar als een romantisch 'thuisje'. Binnen is het opvallend ruim en licht. Je hoeft beslist niet op eikaars lip te zitten bij slecht weer. Ook op een druilerige dag is het vrolijk licht in een kampeerbungalow, omdat zoveel daglicht via het dak binnen komt. Tegelijkertijd kun je het gezellig horen regenen. Kinderen vinden dat heel spannend.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Slingerland Kampeerbungalows® te Ouderkerk aan de Amstel
Tel: 020 - 496 85 00

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-De_kampeerbungalow.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen