Een stukje van de horizon

Met Pasen gaan de parken voor stacaravans en tweede huisjes weer open. Gezocht: een houten huisje met eindeloos uitzicht. Tekst Gijsbert van Es

Verkiezingsrijd, en jawel, de aftrek van hypotheekrente springt weer als een duvel uit een doosje. Beladen term. Maar niet voor mij. In mijn hoofd gist een variatie op het h-woord: '3 x h'. Bezitsdrang knaagt in mij. Verlang ik naar een grommende motor of gelikte auto? Het is erger. Ik zoek: een houten huisje met horizon.

Ik fiets en vaar graag in het decor van Hollandse en Friese meren. Op duizend plekken heeft het houten huisje uit mijn hoofd al gestaan. Kijk daar zit ik, op de veranda, mijn ogen volgen de zon tot de allerlaatste straten van de dag.

Volskrant-columnist Wim de Jong heeft mij onlangs betrapt. Hij schreef over een oergevoel van de moderne man: het verlangen naar een schuurtje waarin te rommelen en te lummelen valt. In de Angelsaksische cultuur heeft de aandoening een naam: sheddism. Maar Nederlandse mannen doen er nogal stiekem over, als betrof het een maîtresse of aambeien. Ik niet. Gezocht: het kleine huis op de Hollandse prairie.

Internet is mijn jachtveld. Het seizoen begint elk jaar met Pasen, als de stacaracans en strandhuisjes weer opengaan. Kijk op huisjevanhout.nl en droom met me mee. Het is de onderneming van een echtpaar uit Driebergen. Zij Nederlandse, Hij Zweeeds. Mijn droom kunnen zij omzetten in een bouwtekening. Meer dan dat: ze sturen die tekening naar een Zweedse fabriek, waarna het huisje als bouwpakket naar Nederland komt. Mijn ideale huisje (ongeveer 35 m2) kunnen zij leveren voor omstreeks 25.000 euro. Kant en klaar is het dan nog niet. Aanrechtblokje hier, douchecabine daar: die moet ik dan nog zelf in elkaar knutselen. Gelukkig wel, zeg. Alleen maar zitten in zo'n huisje is natuurlijk dodelijk saai.

Sinds deze week heb ik een nieuwe liefde: een huisje in de vorm van een indianentent, een 'tipi'. Het kind in mij juicht. Straal mee op kampeerbungalows.nl. Een vloeroppervlak van 32 m2 en een slaapzolder van 9 m2. Kosten tussen de 10.000 en 15.000 euro. Misschien wil ik 'r wel twee...

Ik bel met de houtenhuisbazen. Op bijna al m'n vragen hebben ze een antwoord. Eén laatste vraag heb ik dan nog: 'Waar bouw ik dit huisje?' Dan krijg ik een antwoord dat ik liever niet hoor: "In de achtertuin of op een camping". In mijn tuin heb ik al een blokhutje, En zo'n 'vaste stek' op de camping? Ik ben heus te porren voor buren en barbecue - maar niet in het blikveld van mijn datsja.

Dat is de barre werkelijkheid waarin mijn droom steeds uiteenspat. Honderd keer liever dan ooit nog eens een nieuwe auto kocht ik een houten huisje. Maar waar koop of huur ik een reepje van de horizon?

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Een_stukje_van_de_horizon.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen