Houtrak nu écht kampeerterrein

Houtrak nu écht kampeerterrein

Spaarnwoude, Ellen de Boer

In slechts een paar jaar tijd is camping Houtrak in recreatiegebied Spaarnwoude van een stuk natuur tot echt kampeerterrein gemaakt. Sinds de privatisering drie jaar geleden zet exploitant J. van Til uit Alkmaar flink vaart achter de modernisering van de camping, die op grondgebied van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude ligt. Zo zijn er in rap tempo een kantine, een speelterrein, een winkeltje, chalets en bungalows neergezet.

Er was een tijd dat camping Houtrak de bestemming dagrecreatie had. Oogluikend werd toegestaan dat kampeerders tegen betaling bleven overnachten op het terrein. De camping leverde echter nauwelijks geld op. Volgens recreatieschap Spaarnwoude, de beheerder, was commerciële exploitatie de oplossing. Maar daarvoor moest het bestemmingsplan worden gewijzigd. In mei 1995 wijzigde de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude de bestemming in officieel kampeerterrein.

Eerder al was in het recreatieschap een discussie ontstaan over verzelfstandiging van de twee campings en de golfbaan in Spaarnwoude. Zelf voorzieningen exploiteren zag het recreatieschap niet langer tot zijn taak. Begin 1996 werd bekendgemaakt dat J. van Til uit Alkmaar de beide kampeerterreinen zou overnemen. Na een wat rustig eerste zelfstandig seizoen is vorig jaar de boel aardig onder handen genomen. Het kampeerterrein heeft onder beheer van Ron en Thérèse Bell, die hun tweede zomerseizoen ingaan, een aardige metamorfose ondergaan. Zo is vorig jaar het groepsterrein bij de camping getrokken. "Het was een hondenveldje. Nu verhuren we het aan scholen, voetbalverenigingen en families. In augustus bijvoorbeeld zet de organisatie van de Gay Games er een grote tent neer en komen er zo'n zeshonderd tot duizend gasten. Met Dance ValIey logeren vijfhonderd Britten hier. Het voordeel van het terrein is dat het wat van de camping af ligt, zodat de andere gasten geen last hebben van de groepen. Het terrein heeft ook een eigen ingang", vertelt Thérèse Bell. Komende winter krijgt het groepsterrein nieuw sanitair en ongeveer honderd elektraplaatsen. Op camping Houtrak zijn inmiddels alle denkbare vormen van kamperen mogelijk, van ouderwets in een tentje tot luxueus in een chalet. Naast de drie bestaande chalets zijn er afgelopen winter drie bijgeplaatst. Deze vakantiewoningen, die per week worden verhuurd, zijn van alle gemakken voorzien.

Ook nieuw zijn de twee bungalows voor mensen die van comfort houden, maar toch het kampeergevoel willen. De zeskantige houten bungalows hebben een dak van tentdoek. In de bungalows zijn bedden, kookgerei, een koelkast, verwarming en zelfs een televisie, maar sanitair is er weer niet en uit de kraan stroomt alleen koud water. De bungalows bevinden zich naast de drie trekkershutten, die alweer enkele jaren geleden voor met name rondtrekkende fietsers zijn neergezet.

Verder zijn de sanitaire voorzieningen vervangen en is het speelterreintje voor kinderen aanzienlijk uitgebreid. Vanaf dit voorjaar kunnen de campinggasten in de kantine wat drinken, een kleinigheid eten, een potje biljarten of tafelvoetballen en televisie kijken. Voor de eerste levensbehoeften als broodjes, wc-papier, conserven, koffie en thee kunnen zij terecht in het winkeltje.

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Houtrak_nu_echt_kampeerterrein.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen