Kamperen in een houten tent

De keuken van de kampeerbungalow
Enlarge
De keuken van de kampeerbungalow

Maart 2000

Op camping Bakkum in Castricum aan Zee is het in maart en oktober een bedrijvigheid van jewelste. Na elk kampeerseizoen moet het 56 ha grote natuurterrein worden ontruimd. Met verbazing keken Jacques en Ineke Slingerland in oktober 1994 toe hoe boerentrekkers af en aan reden om honderden caravans en gedemonteerde tenthuisjes met opgestapeld huisraad op platte karren van het terrein af te voeren.

Het stel wist toen niet dat dat spektakel al van voor de oorlog dateert. Amsterdamse gezinnen hebben jarenlang de stad gedurende de zomermaanden verruild voor een stek in het uitgestrekte Noord-Hollandse duinreservaat. De vrijheid van een stadsmens in de duinen. Camping Bakkum heeft, wat dat betreft, geschiedenis gemaakt.

Het fenomeen bestaat nog steeds, al heeft de sterk veranderde maatschappij ervoor gezorgd dat vrouwen niet meer, zoals vroeger, het hele seizoen met hun kleintjes op de camping vertoeven. In voor- en naseizoen is het dan ook uitermate rustig op het terrein. De tastbare herinneringen, de tenthuisjes van weleer, lopen op hun laatste eindje. Na zowat twee generaties zijn ze op. Omdat de eigenaars geen tijd meer hebben voor het onderhoud, wordt het oude domeintje met pijn in het hart afgedankt en vervangen door een stacaravan. Jammer, vinden Jacques en Ineke, een caravan strookt gewoon niet met de natuur.

Jacques koesterde al lang de wens om een eigen bedrijf te beginnen. Misschien was dit dan wel het juiste moment. Voortbordurend op het ouderwetse strandhuisje zou er iets moois moeten kunnen ontstaan. Een demontabel, onderhoudsarm, no-nonsense-huisje dat goed in de natuur past. Aan commercieel en financieel inzicht ontbrak het Jacques niet en Ineke was behoorlijk technisch en visueel ingesteld. Een prima combinatie. De pijlers werden gezet: het huisje moest een karakteristieke uitstraling hebben, geschikt zijn voor een vakantie met kinderen, super-demontabel zijn en vooral aantrekkelijk geprijsd.

Kampeerbungalow

De moeizame tocht voltrok zich tussen baan, studie en gezin. Het zat niet altijd mee. Vaker zat het tegen. Soms gebeurden er rampen. "Gewoon doorgaan" was de enige optie. Waar een wil is, is een weg. De moeite bleek niet voor niets. In maart 1996 was het product klaar. Een demontabel, zeshoekig, houten huisje met twee openslaande deuren en een dak van zeildoek. De "houten tent" kreeg de naam kampeerbungalow. De vriendelijke uitstraling en het ruime oppervlak sprak de doelgroep, het jonge gezin, bijzonder aan. De gasten bleken zeer gecharmeerd van de verrassende combinatie van het primitieve en het comfort.

De kampeerbungalow is ruim, licht en huiselijk. Net als in een tent, kun je elkaar horen, want het slaapgedeelte is door simpele houten wanden afgeschermd van de woonruimte. Een bijzonder effect geeft het daglicht, dat diffuus door het zeildoeken dak naar binnen schijnt. Bij regen kun je de druppels op het dak horen dansen. Het huisje is gemeubileerd. Er is een kachel, gewoon elektrisch licht, een koelkast en complete keukeninventaris. In de keuken is stromend koud water. Dat een toiletemmer dienst doet als noodtoilet lijkt te simpel voor het jaar 2000, maar dat is het niet. Soberheid is inherent aan kamperen. Men vindt het okee. Het geheim van het concept is de kunst van niets te veel en niets te weinig.

De kampeerbungalow aan de man brengen was een bereklus. De afgelopen jaren zijn recreatie-ondernemers flink gehersenspoeld door het geroep om meer luxe. Er is veel geïnvesteerd om het de vakantieganger naar de zin te maken. Sommige bedrijven zijn daarin heel ver gegaan, van de aanleg van een subtropisch zwemparadijs tot privé-sanitair naast de tent aan toe. Geen wonder dat de campingbaas de kat liever uit de boom keek.

Interieur van een kampeerbungalow

Alles heeft zijn tijd nodig. De eerste kampeerbungalows werden in 1997 verkocht, compleet met inventaris. Scepsis vanuit de recreatiebranche maakte plaats voor interesse, toen bleek dat de nieuwe "houten tent" zonder douche en toilet, wel degelijk een grote groep vakantiegangers aansprak. Moderne voorzieningen op een camping kunnen het verblijf extra paradijselijk maken. Voor anderen kan juist de eenvoud van een terrein aantrekkelijker zijn. Voor de kampeerbungalow maakt het geen verschil, die is op beide soorten locaties te vinden. Laat de vakantieganger maar kiezen.

Uniform ingerichte kampeerbungalows staan nu op ruim 20 recreatiebedrijven, voornamelijk Nederlandse. Met België en Frankrijk is een begin gemaakt.

Een brochure over de kampeerbungalow is aan te vragen bij:

Slingerland Kampeerbungalows,
Korte Dwarsweg 4,
1191 LE Ouderkerk aan de Amstel.
Tel: (020) 496 85 00
E-mail: info@kampeerbungalows.nl

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Kamperen_in_een_houten_tent.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen