Onze kampeerbungalow

Column Kluun

Deze column moet onder ons blijven. Het begon zo. Naat was het al een paar jaar spuugzat om elke zonnige zomerdag in het weekend weer in de speeltuin van het Vondelpark te belanden, met het hele gezin op één vierkante meter strand in Blijburg neer te strijken of met de auto naar het Twiske te rijden en ons daar tussen kuddes schreeuwende Surinaamse pubers in te nestelen. Aan zee kwamen we al jaren niet meer. De file richting Zandvoort en Bloemendaal maakt de Noordzee vanuit Amsterdam op zomerse dagen tot mission impossible.

Nu ben ik een stadsmens en heb ik om te overleven voldoende aan twee natuurfilms per jaar, maar mijn vrouw heeft wekelijks een portie natuur nodig, anders wordt ze nukkig. En voor kinderen schijnt het ook goed te zijn, die natuur, heb ik ergens gelezen. Zodoende ontstond afgelopen winter in huize Kluun het plan om ergens op — ik zeg dit volgende woord niet zonder gevoelens van schaamte — een camping in de duinen een seizoensplaats te huren. Daar zouden we dan op zonnige dagen voor of na de files heen kunnen tuffen om de dag erna 's ochtends vroeg door de duinen naar zee te kunnen fietsen. Geen speld tussen te krijgen.

'Maar waar slapen we dan?,' vroeg ik angstig. Ik zag de bui al hangen. Dat werd een tent of een caravan. Ik kreeg al buitjes als ik eraan dacht. Naat wist raad. Iets nieuws. Kampeerbungalows. De kampeerbungalow - wacht, eigenlijk moet ik er zo'n ©-dingetje achter zetten, voor ik de uitvinder ervan achter mijn broek aan krijg — de kampeerbungalow© dus, werd ontwikkeld door meneer Slingerland. Meneer Slingerland is in ieder geval een aardige man met een snor, die (de man, niet zijn snor) zo'n onverwoestbaar geloof heeft in zijn uitvinding dat het me niets zou verbazen als hij enige malen per dag geknield met zijn hoofd richting zijn eigen kampeerbungalow© zit te bidden. Zo valt er op de website van meneer Slingerland de volgende aandoenlijke beschrijving te lezen: 'Een kampeerbungalow© is een unieke kampeeraccommodatie en daarom moeilijk vergelijkbaar met andere verblijfsaccommodaties. De Slingerland kampeerbungalow© is een tikje avontuurlijk, veel comfortabeler dan een tent en stukken toegankelijker dan een caravan. De kampeerbungalow© combineert de eenvoud van kamperen met de luxe van een bungalow. Kortom, kamperen in een kampeerbungalow© van Slingerland is luxe kamperen.' Zo. Zeg dan maar eens nee. Of het allemaal waar is, al die vergelijkingen met tenten en caravans, weet ik niet, want ik heb al in geen twintig jaar meer gekampeerd. Mij kunnen ze alles wijsmaken.

Mijn vrouw en kinderen waren op slag verliefd (op de kampeerbungalow©, niet op meneer Slingerland), maar wat voor mij de doorslag gaf was dat het gevaarte elke kampeerseizoen wordt opgebouwd en weer afgebroken door een paar mannetjes die meneer Slingerland erbij levert.

En dus is het gezin Kluun sinds dit voorjaar in het eh... trotse bezit van een heuse kampeerbungalow©. Achthoekig, grenen wanden, een zeildoek als dak en een hele vrachtwagen aan IKEA-spullen er standaard bij geleverd. De aankoop van een kampeerbungalow© met IKEA-spullen is zo ongeveer wel het laatste dat ik me had voorgesteld toen mijn inkomsten de laatste jaren de pan uit begonnen te rijzen. Een nieuwe onnodig grote auto, soit. Een finca op Ibiza, waarom niet? Maar dat ik mezelf ooit zou zien verrijkt met een kampeerbungalow©, nee, dat had ik niet kunnen bevroeden. Naat wel. Het moet gezegd: ze had gelijk. Dankzij onze kampeerbungalow© zijn we dit voor- en naseizoen vaker aan zee geweest dan in de laatste vijf jaar. Elke zonnige dag zaten we op het strand. Rosé, schepjes, emmertjes, waterijsje, Tirza van Arnon Grunberg, wat wil een mens nog meer? En dan neem ik het uitzicht op de afwassende bejaarden in de caravan naast ons maar voor lief.

Zolang u maar niet doorvertelt dat Kluun deze zomer op een camping zat.

Kluun, Red, oktober 2007
— boek 'KLUNEN' van Kluun, 2008

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Onze_kampeerbungalow.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen