Op zoek naar camping 2010

Op zoek naar camping 2010

Door Lei Coopmans

Wie wil kamperen in Nederland moet kunnen afzien. De kans op kou en een regenbui zijn hier immers groot. Toch zoekt ook de echte kampeerder naar meer comfort, zonder dat hij het vrije-vogelgevoel hoeft op te geven. En hij zoekt avontuur, maar ook zekerheid. Een bungalow met een tentdak.

Of hij een boude opmerking mag maken, vraagt Dick van Huystee. Natuurlijk mag hij dat. Graag zelfs. Hij is immers medewerker beleid & advies, marketing & management van de Recron, vereniging van recreatieondernemers. „Groei in de kampeersector in Nederland is niet meer mogelijk", gooit hij de knuppel. Hemeltje. Als stilstand achteruitgang betekent, dan wil dit dus zeggen: het toeristisch kamperen in Nederland heeft geen toekomst meer. En wij waren nog wel speciaal naar de Recreatech, de vakbeurs voor recreatieondernemers in Utrecht gespoord om er kennis te nemen van de Camping 2010. „Een bijzondere presentatie", volgens de toegestuurde informatie, „waar verschillende bedrijven laten zien hoe de Camping van de Toekomst er uit zal zien." Maar als we de stand Camping 2010 hebben gevonden zoeken we vergeefs naar iets dat lijkt op een camping. Hoewel? We lopen drie keer rond een houten vakantiehuisje met een grasdak dat tot de grond reikt en daarop heeft een groenbedrijf een soort mini-Madurodam-camping gerealiseerd met caravans en waterval en al. Dit zal toch niet Camping 2010 zijn?

Of hij eens heel eerlijk mag zijn, vraagt de man die we aanspreken. En óf hij dat mag. „Wij hebben ons huisje hier opgebouwd en vervolgens hebben andere bedrijven er iets bij gezet", zegt Aloys Meulenbroek van de firma Stevelink uit Delft. Dat 'iets' blijkt een roestvrijstalen wasbak te zijn, een kinderspeeltoestel en een bord met een tekening van 'het zwembad van de toekomst'. En ook dat blijkt een gezwollen term, want het staat voor een gewoon buitenzwembad dat in een van de hoeken wordt uitgebreid met een overkapte ruimte met barretje. Niks nieuws dus.

Het huisje zelf is wel een nieuw verschijnsel op de Nederlandse camping. Eco-home hebben ze het genoemd. „Een klein kasteeltje met de voorzieningen van een tent", typeert Meulenbroek zijn product dat de vorm heeft van een kwartcirkel. De bolle achterkant is bedekt met gras. Dat heeft als grote voordelen dat de huisjes op de camping mooi in de natuurlijke omgeving passen en dat ze door de goede isolatie in de zomer heerlijk koel blijven. Eenvoud en natuurlijkheid zijn de troefkaarten binnen. Alles is hout. De kleine en meest eenvoudige uitvoering is slechts voorzien van tafel, stoelen, bedden, gascomfoor en elektriciteit. In de grotere vinden we ook een sanitair blok. Stevelinks grasdakhuisje past helemaal in de trend. De kampeerder van vandaag en morgen wil wel wat meer comfort, maar niet het gevoel kwijt dat hij een beetje een avonturier is, een back to the basicmens. Datzelfde idee is het fundament onder de Slingerland kampeerbungalow, een kruising tussen een tent en een bungalow, maar toch geen bungalowtent. De zeshoekige blokhut heeft een puntdak van vrachtwagenzeil en dat heeft als grote voordeel, dat je het altijd zo gezellige tikken van de regen op je tentdak niet hoeft te missen. Nog maar twee jaar na de lancering van de Slingerland kampeerbungalow is hij al op een vijftiental campings in Nederland te vinden.

Helemaal avontuurlijk en toch veilig georganiseerd is het idee van Akkermans Rekreatie uit het West-Brabantse De Heen: kamperen op een vlot op het water. De boomstamvlotten liggen verankerd in rustige inhammetjes van de Steenbergse Vliet. Je kunt er alleen maar komen met de Canadese kano, die uiteraard bij het arrangement hoort. Op het vlot is een hut gebouwd van hout en tentzeil waarin vier personen de nachtrust kunnen opzoeken,

terwijl het water zachtkens tegen de boomstammekens klotst. Denkt u wel even aan het muskietennet. Kijk, zo'n vlotvakantie, dat is een mooi voorbeeld van de thematische aanpak waar het volgens Dick van Huystee van het Recron met de Nederlandse camping naar toe moet, wil het nog wat worden tot 2010. Want dat er geen groei meer mogelijk zou zijn in de kampeersector, daar leggen Van Huystee en de Recron zich natuurlijk niet bij neer. „Mensen gaan niet naar een camping om de camping zelf, maar omdat het gebied waarin de camping ligt hen aanspreekt. Dat zal de campinghouder veel meer moeten uitbuiten door voorzieningen aan te bieden die dezelfde sfeer ademen als het gebied. Jullie hebben in Midden-Limburg zo'n mooi watersportgebied. Nou, ook campingbedrijven die niet meteen aan het water liggen kunnen daar goed op inspelen door bijvoorbeeld op de camping de eerste cursus surfen te organiseren of door een arrangement aan te bieden compleet met huur van zeilboot en vervoer van en naar de jachthaven. Ik noem maar wat. Er zal veel meer samenwerking tot stand moeten komen tussen een camping en de regionale attracties. Ken jij in de omgeving van Kaatsheuvel een camping, waar je Sneeuwwitje kunt tegenkomen? Dat bedoel ik."

Thematische aanpak, sfeertje van de omgeving oppikken, natuurlijk, daar zit iets in, denk je. Maar dan kom je op de Recreatech langs een stand met allerlei nieuwe apparatuur voor het campingbedrijf, zoals supermooi en -hygiënisch sanitair, handige elektriciteitspalen en hightech beveiligingsapparatuur. 'Geef uw terrein een natuurlijke uitstraling met onze nieuwe slagboom: de eik', gilt een reclamebord boven de jongste generatie slagbomen. Ze hebben de vorm van eikentakken, maar zijn geperst uit donkerbruine kunststof en ze scharnieren aan een boomstronk van hetzelfde materiaal. Het allernieuwste is een kabouter in een glazen cilinder, die uit het onderaardse oprijst om je tegen te houden en daarin wegzakt om je door te laten. Nóg spijt dat we niet naar de standhouder zijn gestapt om daar een eerlijke en boude opmerking over te maken.

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Op_zoek_naar_camping_2010.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen