Tenthuisje werd kampeerbungalow

Tweede leven voor vooroorlogs concept

Tenthuisje werd kampeerbungalow

BAKKUM, 1997

De markt in tenthuizen heeft lange tijd stil gestaan. Waar andere recreatievormen de laatste jaren een vlucht namen, daar bleef de markt in kampeerhuizen als verstoten kind achter. Sinds vorig jaar heeft het echtpaar Jacques en Ineke Slingerland dat veranderd. Hun 'kampeerbungalow' is een inhaalrace begonnen.

Het koppel weet uit ervaring hoe een vakantie in een tent in desillusie kan eindigen. In de zomer van 1994 ging het paar met de kinderen voor een weekje naar camping Bakkum. Gezellig. Toch bracht de tent een hoop narigheid bij druilerig weer, een niet ongebruikelijke situatie in de Hollandse zomers.

„Je hebt al snel te maken met één grote modderpoel", geeft Ineke aan. „Tenten zijn niet echt geschikt voor ons klimaat." Het paar kwam op Bakkum voor het eerst in aanraking met de 'tenthuisjes' die daar al tientallen jaren stonden. Houten buitenhuisjes met een dak van zeildoek. Al voor de Tweede Wereldoorlog geliefd bij Amsterdamse gezinnen die de rokerige stad ontvluchtten. Een uitkomst, zo leek het.

Over één aspect van de tenthuisjes fronsde het paar toch de wenkbrauwen: de opbouw. Haast een Tantalus-kwelling. „Je moet een hele groep mensen mobiliseren om het huisje in elkaar te zetten. En zelfs dan ben je nog een hele tijd bezig. Ik dacht: dat moet toch makkelijker kunnen?", kijkt Ineke terug.

Het paar begon te filosoferen of en hoe zij in een behoefte kon voorzien: het genot van kamperen, gecombineerd met de luxe van een bungalow. Het balletje ging sneller rollen toen Jacques meedeed aan een ondernemingsplancompetitie. „Ik had thuis nog een inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel om aan die competitie mee te doen. Omdat we met het idee van de tenthuisjes speelden, zette ik mijn gedachten op papier."

Het idee bleek niet het winnende, maar behoorde wel tot de 'finalisten'. Veel belangrijker voor het paar. „Voor mij een aansporing om serieus te onderzoeken of het plan kans van slagen had", aldus de ondernemer. „Mijn vrouw heeft een goed technisch inzicht, ik een commercieel. Een prima combinatie."

Nu, lente 1997, heeft het koppel al 12 makkelijk demontabele kampeerbungalows laten bouwen. Zes daarvan staan op Bakkum, de rest in Oirschot en Kootwijk. Van het witte prototype tot de huidige onderhoudsarme, vurenhouten bungalows. Klaar voor verhuur. De opvatting dat hout 'uit' is, bleek een misrekening. Veel mensen menen in een houten huisje het contact met de natuur te behouden.

Sluitend bewijs dat de kampeerbungalow de barre Hollandse weersomstandigheden trotseert, wordt vlot geleverd. Waar bij tenten verderop een hels kabaal klinkt van ritsen die omhoog worden getrokken, is in de houten hutten slechts het druppen op het dak hoorbaar.

Het koppel ontwikkelt zij geesteskindje nog verder maar de markt heeft zich er middels geopenbaard. De wanden van het huisje en het dak, bevestigd met scharnieren en een buizensysteem, is door twee personen in 2 à 3 uur op te zetten. Zonder ingewikkelde constructies. De honingraatvorm geeft de woning stabiliteit en ruimte, optisch zelfs meer dan de 24 vierkante meter.


Marcel Vink

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Tenthuisje_werd_kampeerbungalow.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen