Unieke gezinsvakanties Ursula

Unieke gezinsvakanties Ursula

NIEUWVEEN - Ook dit jaar maken honderdvijfentwintig gezinnen gebruik van de unieke gezinsvakanties van stichting Wigwam Vallei. Dankzij de inzet van vrijwilligers kunnen kinderen met een beperking samen met ouders, broertjes en zusjes op vakantie. Op landgoed Ursula worden tot 11 augustus voor het eerst zeven tijdelijke tenthuisjes bewoond.

Op het terrein achter de kapel ruikt het net als op iedere camping naar afwasmiddel en vers gezette koffie. Naast de tenthuisjes staan enkele bijzettentjes. Projectleider Hans Swart geniet zichtbaar van de spontaan ontstane campingsfeer. 'De samenwerking tussen Wigwam Vallei en stichting De Bruggen is onontbeerlijk voor het slagen van een project als dit', meent Swart. 'De medische en technische dienst staan tot onze beschikking net als de recreatie-groep en andere faciliteiten. Mede dankzij de vrijwilligers van De Bruggen waren de tenthuisjes zo opgezet.' Het aanpassen aan de persoonlijke behoeften van de tijdelijke bewoners en het inrichten kostte volgens Swart nog de meeste tijd. Maar dankzij Hans Touw en de zijnen was ook dit op tijd klaar. Hanny van Leeuwen, adjunct directeur van Stichting Wigwam Vallei, weet dat het vinden van vrijwilligers een tijdrovende klus is voor de projectleiders.

Hoge eisen

Nu de vakantiegangers zijn gearriveerd staat een nieuwe groep vrijwilligers klaar. Aan hen worden hoge eisen gesteld want het gaat toch om kwetsbare kinderen. De persoonlijke begeleiders zijn dan ook minimaal achttien jaar. Veelal zijn het SPW studenten of jongeren uit zorg gerelateerde opleidingen als ergotherapeuten. Voor de begeleiders van de meegekomen broertjes en zusjes liggen de eisen iets lager maar ook zij zijn minimaal zestien jaar. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de zorg voor een kind tijdelijk over te dragen, echter deze met zorg omringde gezinsvakantie blijkt een unieke formule. 'De vrijwilligers maken vrienden of studiegenoten enthousiast en mede hierdoor kunnen wij onze activiteiten voortzetten en uitbreiden.' Ook Van Leeuwen geeft aan dat samenwerken met zorginstellingen van groot belang is. Zonder deze faciliteiten wordt de exploitatie onbetaalbaar.

Liefdevol

De zeven tenthuisjes blijven tijdelijk op het landgoed staan. Na de gezinsvakantie zullen ook twee paviljoens van De Bruggen hier een korte vakantie doorbrengen. Gaandeweg borrelen er steeds meer ideeën op voor het gebruik van de tenthuisjes. De projectleider hoopt dan ook op een definitieve locatie op het landgoed. Ondertussen geeft Swart samen met assistent projectleiders Miriam Bontekoe en Lida Jalink op eigen wijze invulling aan de unieke formule. De binnentuin op het landgoed is met een geweldig decor omgetoverd tot jungle, het landelijke thema van de vakantieweken. Elke dag begint hier om 10.00 uur met een toneelstukje. Het themalied, Ik zie een aap, is voor de kinderen een feest van herkenning en tevens het startsein voor een nieuwe dag vol plezier, sport, spel en creativiteit. Elke dag heeft een aan de groep aangepast thema en broertjes en zusjes doen gezellig mee met het programma. Wetende dat hun kinderen liefdevol worden opgevangen hebben de ouders even de tijd aan zichzelf.


Jacqueline Kouwenhoven, Witte Weekblad, woensdag 8 augustus 2007

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Unieke_gezinsvakanties_Ursula.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen