'Zonder sores kamperen met de rolstoel'

Lees het artikel "Zonder sores kamperen met de rolstoel"
Hulsberg/Heel

Door Niki van der Naald

„Niemand kijkt je hier raar aan als je kind schreeuwt of ongevraagd bij de buren op de stoep staat." Maria de Haan uit Hulsberg is erg blij met de nieuwe Wigwam Vallei in Heel. Ze merkt dat haar autistische dochter Gwendi zich hier echt op haar gemak voelt. „We vroegen waar ze op vakantie zou willen en ze tekende alleen maar een wigwam. Toen wisten we genoeg."

Met een gehandicapt kind kamperen op een 'reguliere' camping? Het loopt vaak uit op een doodvermoeiende vakantie. „Wat wil je als je ergens achteraf moet staan, nergens terecht kunt met de rolstoel en boze blikken krijgt van mensen die misschien niet gediend zijn van je kind?", zegt Sieneke Vrieze.

Negen families met gehandicapte kinderen togen maandag voor het eerst naar de nieuwe Wigwam Vallei in Heel. Zo ook de familie De Haan uit Hulsberg. Eindelijk met het hele gezin kamperen zonder dat andere campinggasten gek opkijken.

En dus besloot de directeur van Wigwam Vallei negen jaar geleden om in Nederland tentenkampen voor gehandicapten op te richten. Mede door de financiële steun van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind zijn vier van die wigwamdorpen al opgericht in het land, waaronder één in Valkenburg. De vijfde is nu dus in gebruik genomen in Heel. Metersgrote wigwams prijken sinds deze week boven het groene veld achter gehandicaptencentrum Sint-Jozef in Heel. Vanuit het tentenkamp hebben campinggasten zicht op de ponywei, zodat ze zich helemaal op de prairie wanen. De met hout en linnen gemaakte vakantieonderkomens zijn niet super de luxe, maar bieden met een klein kooktoestel en slaapgedeelte genoeg vakantiecomfort. „Het is belangrijk dat gehandicapten nu ook eens in de natuur kunnen bivakkeren. De geur van gras is een sensatie voor ze, aldus Vrieze.

De 'gehandicaptencamping' is nog niet helemaal klaar. Voorlopig wordt de wigwamvallei nog van stroom voorzien door een aggregaat. In de douches en wc's moeten nog muren afgebroken worden die de doorgang van rolstoelers beperken.

Wat volgens Vrieze de Wigwam Vallei vooral aantrekkelijk maakt, is dat ieder gehandicapt kind een buddy krijgt. Die vrijwilliger begeleidt het kind de hele dag bij speciale activiteiten, waardoor ouders vaak voor het eerst zelf de handen vrij hebben. „'We zijn nu voor het eerst niet vermoeider dan voordat we vertrokken', krijg ik veelal te horen van ouders. Dat is juist ook onze opzet geweest", aldus de directeur.

De gezinnen die komende weken in Heel bivakkeren, komen overal uit Nederland vandaan en zelfs uit België. Hoewel Maria de Haan uit Hulsberg geregeld ook naar reguliere campings gaat met haar vier gehandicapte kinderen, is de wigwamvallei voor haar een uitkomst als echtgenoot Peter moet werken. „Alleen met vier gehandicapten zitten, is gewoon niet te doen. Daarom ben ik zo blij met de begeleiding hier. Heb ik eindelijk tijd om te buurten met de andere ouders."

Terwijl haar dochter Els enthousiast de camping verkent, dochter Gwendi nog de kat uit de boom kijkt, zoon Ian met spullen rondzeult en zoontje Hakan ietwat onrustig in zijn rolstoel beweegt, bewondert Maria hun nieuwe onderkomen. De wigwam van de familie De Haan is bijzonder, omdat hij uit twee geschakelde tenten bestaat. Volgens de Hulsbergse primitief genoeg om het echte campinggevoel te krijgen. „'s Nachts plassen op de emmer en overdag gewoon met de wc-rol over de camping banjeren."

Afkomstig van de website van Slingerland Kampeerbungalows. "http://www.kampeerbungalows.nl/Pers-Zonder_sores_kamperen_met_de_rolstoel.html"
Verhuur
algemeen
Hulpmiddelen